Home

NFBIB ønsker velkommen til vår nettside

NFBIB har en sterk tverrfaglig profil med basis i medisin, hygiene, teknologi, miljørettet helsevern og juss. Alle medlemmene har lang erfaring med arbeid relatert til barns helse og innemiljø. Vi ser det som en oppgave å engasjere oss i formidling av saklig og nyttig informasjon om hvordan man kan sikre barn godt, helsefremmende innemiljø der de oppholder seg mesteparten av tiden i bolig barnehage og skole.

Alle som har interesse av barns helse og innemiljø ønskes hjertelig velkommen til www.innemiljo.net. Profilen på siden er nå mer i retning av stoff som også kan benyttes av kommunehelsetjenesten, da det er de som i første rekke har ansvaret for barnehager og skoler.  Våre tidligere nettsider har et vell av kunnskapsstoff og henvisninger og kan fortsatt benyttes ved å klikke på fanen "Kunnskapsbank" ovenfor og søke videre etter stoffet der, enten i menyen i venstre kolonne, eller ved å bruke søkefunksjonen.

Redaksjonsgruppen består av Marianne Bjerke (rådgiver Helsedirektoratets Folkehelseavdeling), Kai Gustavsen (yrkeshygieniker/fagsjef inneklima), Finn Levy (lege, indremedisin/arbeidsmedisin), Jan-Vilhelm Bakke (lege, arbeidsmedisin), Johan Sverre Rivertz (jurist, forvaltningsrett, skole-, barnehage- og helserett) og Marianne Hanneborg Aas (barnelege). Les mer om medlemmene!

Her finner du snarvei til fakta om fuktskader, luftfuktighet innevårt fuktprosjekt, nyttige faktahefter, brosjyrer og bøker.

NB! På årsmøtet i 2016 ble det foretatt endring i vedtektene.
Oppdatert 24.06.2016


Velkommen som medlem i NFBIB! Skriv ut E-post
lørdag 03. august 2013 22:36

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB) skal omorganiseres. Vi ønsker i den forbindelse å invitere alle som ønsker å gjøre en innsats for å bedre barns innemiljø til å kontakte oss for gratis medlemskap.

NFBIB har en sterk tverrfaglig profil med basis i bygg, medisin, hygiene, teknologi, juss, miljørettet helsevern og forvaltning. Vi ser det som vår oppgave å engasjere oss i formidling av saklig og nyttig informasjon om hvordan man kan sikre barn, og skape et helsefremmende innemiljø i bolig, barnehage og skole.

For å nå et bredere publikum har vi fra 1/1-2013 gått inn som tilknyttet forening i Tekna. Vi ønsker å inkludere alle fagområder og forvaltninger som berører barns innemiljø. Har du interesse for å gjøre en innsats for barns innemiljø?

Les mer …
 
Renere luft uten pengesluk Skriv ut E-post
mandag 17. juni 2013 21:50

Skåningsrud skole og ressurssenter meldte seg på da KLP og Norges Astma- og Allergiforbund inviterte til inneklimadugnad høsten 2012.
Inneklimaet var så dårlig at prislappen for ombygging var på flere millioner. Men på fagdagen om inneklima fikk Skåningsrud skole ny kunnskap om hvor enkle grep som skal til for å få renere luft.

Sist oppdatert mandag 17. juni 2013 21:56
 
INNSPILL TIL NY VEILEDER ”MILJØ OG HELSE I SKOLEN” Skriv ut E-post
fredag 07. juni 2013 13:16

Veilederen skal erstatte tidligere veileder til ”Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler mv.” Hensikten er å få en oppdatert veiledning til denne forskriften som ble gjort gjeldene fra 1.1.1996.

Helsedirektoratet har valgt å lage en veileder for skolen, og en egen veileder for barnehager. Det kan være et klokt valg som NFBIB vil støtte.
Les hele høringssvaret i vedlegget.

Vedlegg:
Last ned denne filen (Skoleveileder høring_NFBIB.pdf)Skoleveileder høringssvar[ ]189 Kb
 
Fant giftige kjemikalier på barnerommet til topp-politikere Skriv ut E-post
tirsdag 14. mai 2013 20:01

BYGDØY/TØYEN (VG) Det er både kreftfremkallende og hormonforstyrrende kjemikalier i luften i norske barnerom, viser tester gjort på oppdrag for Forbrukerrådet.

 

 
Pollen, allergi og planter. Skriv ut E-post
fredag 03. mai 2013 22:01

Hva er giftig eller ugiftig, allergifremkallende eller trygt?Helsedirektoratet har utgitt en spesialutgave av sitt fagblad Helserådet nr 8/13 som er toppaktuelt og viktig for alle med pollenallergier, og foreldre spesielt. Hva er giftig eller ugiftig, allergifremkallende eller trygt?


På bildet til venstre kan du laste ned spesialutgaven fra Helsedirektoratet.

Vedlegg:
Last ned denne filen (helseradet-08-13_nett-opt.pdf)Fagbladet Helserådet. [ ]4387 Kb
Sist oppdatert fredag 03. mai 2013 22:15
 
Utkast til revidering av veileder til forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler Skriv ut E-post
onsdag 24. april 2013 15:52

Ny kunnskap om miljøfaktorenes påvirkning på barn og unges helse og trivsel i barnehage- og skolemiljøet, endringer i annen aktuell lovgivning (spesielt barnehageloven, opplæringsloven og tobakksskadeloven) og nye driftsformer, bygningstyper, mv, har skapt behov for en oppdatert, mer tidsmessig og målrettet veiledning til personell og myndigheter som arbeider i og med disse virksomhetene.

 

Sendt på høring til utvalgte instanser.

Direktoratet ber om innspill til utkastet, spesielt til følgende:

  • Veiledernes utforming/lesbarhet
  • Bruk og plassering av lenker og henvisninger
  • Omtalen av godkjenning og tilsyn
  • Er det hensiktsmessig å dele inn krav og anbefalinger i må og bør?
  • Forhold/temaer som mangler/savnes?

Kontakt:

Avdeling miljø og helse Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
Forum for miljø og helse Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

Sist oppdatert torsdag 25. april 2013 09:13
 
Her er de viktigste barnehagefunnene Skriv ut E-post
lørdag 23. mars 2013 12:34

(VG Nett) Svikt på sikkerheten. Manglende tilsyn. Brudd på bemanningskrav. Her er de viktigste funnene i VGs barnehagegransking.
Les hele artikkelen i VG.

 
Innemiljø for Bedriftshelsetjenesten! Skriv ut E-post
torsdag 21. mars 2013 18:03

Arbeidsmedisinsk avdeling ved St Olav Hospital i Trondheim arrangerte 13. mars Temadag 'Hus og helse' med foredrag om innemiljø og ventilasjon, spesielt for BHT/arbeidsmedisin.

Foredraget av overlege Jan Vilhelm Bakke: - 'Hvor har vi vært, hvor er vi og hvor skal vi? Forståelse, vurdering og vyer' ga en omfattende historisk oversikt, og påpeker problemene i helseinstitusjonene. Foredraget ligger i vedlegg, og kan lastes ned som. pdf-fil (NB stor fil, ca 7 Mb!).
Program med lenker til foredragene.

Vedlegg:
Last ned denne filen (Temadag_Hus og Helse2013.pdf)Temadag_Hus og Helse2013.pdf[ ]6792 Kb
Sist oppdatert torsdag 21. mars 2013 18:16
 
NFBIB v/Tore Andersen svarer på spørsmål i VG om innemiljø i barnehagene Skriv ut E-post
fredag 15. mars 2013 12:31

NFBIB har samlet alle spørmål og svar som ble innsendt til VG-nett 14.03.2013, i et Pdf-dokument slik at du kan laste ned dokumentet for bruk i egen barnehage. Er det noe annet du lurer på vedrørende inneklima i barnehagen bør du ta en kikk på Barnehageserien på denne nettsiden.

Sist oppdatert fredag 15. mars 2013 14:00
 
Drift av bygg er viktig helsearbeid Skriv ut E-post
søndag 10. mars 2013 22:56

Kommuner som tar vare på bygningsmassen tar også vare på helsa til dem som arbeider i byggene. Luftveislidelser, allergier og hudplager er vanlige følger av å sluntre unna vedlikehold. I tillegg er det kostbart å måtte bygge nytt altfor tidlig fordi man vil spare noen kroner på vedlikeholdsbudsjettet.
Artikkelen er hentet fra Arbeidervern nr. 1/2013 og er skrevet av Jan Vilhem Bakke, PhD, overlege i Arbeidstilsynet, Førsteamanuensis NTNU. Les hele artikkelen i Arbeiderven.

 
En gladnyhet for NFBIB Skriv ut E-post
fredag 28. juni 2013 22:19

NFBIB registrerer med glede satsningen på barns innemiljø med nye 15 milliarder til oppussing og oppgradering av eksisterende skolebygg de neste fem årene. Det skal skje gjennom å øke dagens ordning med rentekompensasjon for skolebygg.

Sist oppdatert lørdag 03. august 2013 22:37
Les mer …
 
Drift av bygg er viktig helsearbeid Skriv ut E-post
fredag 07. juni 2013 13:26

Artikkel fra Kommunalteknikk nr 4 – 2013 skrevet av: PhD Jan Vilhelm Bakke, overlege i Arbeidstilsynet og førsteamanuensis ved NTNU.
Kommuner som tar vare på bygningsmassen tar også vare på helsa til dem som arbeider i byggene. Luftveislidelser, allergier og hudplager er vanlige følger av å sluntre unna vedlikehold. I tillegg er det kostbart å måtte bygge nytt altfor tidlig fordi man vil spare noen kroner på vedlikeholdsbudsjettet.
Hele artikkelen ligger i vedlegg.

Sist oppdatert fredag 07. juni 2013 13:31
 
Trondheim er kåret til Norges beste kommune i vedlikehold av skolebygg. Skriv ut E-post
mandag 20. mai 2013 21:01

For oss i NFBIB var dette en gledelig nyhet av flere grunner.

Det har vært mye fokus på kommunal forsømmelse av drift, vedlikehold og manglende ivaretakelse av elevenes inneklima. Det er viktig at vi opprettholder dette fokuset, samtidig som vi viser til at noen kommuner har tatt elevenes lovbestemte rett til et godt innemiljø på alvor, og gjort noe med det. At det er en av landets største kommuner som på denne måten går foran og viser vei i dette viktige arbeidet er imponerende.

Sist oppdatert tirsdag 28. mai 2013 08:34
Les mer …
 
Norges beste kommune i vedlikehold av skolebygg. Skriv ut E-post
fredag 03. mai 2013 22:38

Norges beste kommune i vedlikehold av skolebygg kåres 15. mai 2013 under messen Miljø & Teknikk / Kommunalteknikk. Konkurransen arrangeres for aller første gang, og gjelder for skolebygg eldre enn 5 år.

Juryen består av følgende medlemmer:
Fredrik Horjen, senioringeniør, Direktoratet for byggkvalitet DiBK (leder)
Marianne Bjerke, seniorrådgiver Lokal Folkehelseavdeling, Helsedirektoratet
Malin Isaksen, sentralstyremedlem, Elevorganisasjonen
Geir Grønsholt, fagsjef, KLP Skadeforsikring AS

Les mer på nettsiden til Elevorganisasjonen.

Sist oppdatert fredag 03. mai 2013 22:39
 
Arbeidstilsynet slår alarm om inneklima i skolene Skriv ut E-post
torsdag 25. april 2013 12:14

Skolene får altfor lite penger til vedlikehold, sier overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet. Ni av ti kommuner har fått pålegg fra Arbeidstilsynet for dårlig inneklima på skolene.
Les hele artikkelen i VVSforum.

 
Dagslys og utsyn er nødvendig for godt læringsmiljø! Skriv ut E-post
tirsdag 23. april 2013 23:10

For å spare energi ønskes bygg med liten ytre overflate, stort volum og begrenset vindusareal både for å redusere varmetap og for mye solvarme. I slike bygg kan det bli lang avstand til de indre delene av lokalene med lite tilgang til dagslys.

Sist oppdatert torsdag 25. april 2013 09:13
Les mer …
 
Her er de viktigste barnehagefunnene Skriv ut E-post
lørdag 23. mars 2013 12:33

(VG Nett) Svikt på sikkerheten. Manglende tilsyn. Brudd på bemanningskrav. Her er de viktigste funnene i VGs barnehagegransking.
Les hele artikkelen i VG.

 
Barneombudet - Bekymringsfullt Skriv ut E-post
fredag 15. mars 2013 13:21

(VG Nett) Barneombud Anne Lindboe er bekymret over den dårlige kontrollen norske myndigheter har på barnas arbeidsplass - barnehagen. Les artikkelen i VG.

 
Hva er viktig for barns innemiljø? Skriv ut E-post
torsdag 14. mars 2013 15:53

Tore Andersen, leder av Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB) svarer på spørsmål i VG om hva som er viktig for barns innemiljø. Tore har jobbet med miljørettet helsevern i over 30 år i offentlig og privat sektor. Han har også erfaring fra tilsynsvirksomhet.
Les spørsmål og svar i VG.

Sist oppdatert torsdag 14. mars 2013 16:09
 
1 av 2 barnehager har brutt loven Skriv ut E-post
søndag 10. mars 2013 22:14

(VG Nett) VG har gransket 4500 tilsynsrapporter fra norske barnehager. Konklusjon: Annenhver barnehage har brutt loven i løpet av de tre siste årene.

Blant de vanligste lovbruddene er:

  • Mangelfull fysisk sikkerhet
  • Slurv med hygiene, smittevern og renhold
  • Svikt i eller dårlige sikkerhetsrutiner
  • Mangelfull pedagogisk planlegging
  • Brudd på bemanningskrav

Tore Andersen, leder for Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB), mener det er noe grunnleggende galt med holdningene i kommuner og sentrale myndigheter. Les hele artikkelen i VG.

 
«StartForrige123456789NesteSiste»

Side 3 av 9