Home
Bolig


90% av forutsetningene for helse er utenfor helsesektoren. Trenger vi et nytt Helsedepartement? Skriv ut E-post
mandag 21. august 2017 09:45

Av Jan Vilhelm Bakke, Phd, overlege, spesialist i arbeidsmedisin m.fl , alle på egne vegne.

Hvem tar ansvaret for helse når helseministeren blir sykdomsminister spør Rønnevik m.fl. i Dagens Medisin 08/2017. Sverige har i språket sitt både de to begrepene «Sjukvård» og «Hälsovård», Danmark har både «Sygevesen» og «Sundhedsvesen». I Norge har vi bare et «Helsevesen» og det arbeider nå nesten bare med sykdom, pleie og omsorg. Det kan se ut som om vi i Norge nå, og spesielt helseministeren, tror at vi kan behandle og reparere oss til helse uten å bry oss om samfunnet verken i eller utenfor «helsesektoren».

Våre viktigste virkemidler for å fremme helse ligger utenfor helse- og omsorgstjenesteloven. «Helsevesenet» fokuserer på sykdomsbehandling, pleie og omsorg. For å styrke folkehelsearbeidet ble Folkehelseloven skilt ut som egen lov i 2012:

Folkehelseloven oppdatert 2013. «Folkehelseloven skal bidra til en samfunnsutvikling som fremmer folkehelse, herunder utjevner sosiale helseforskjeller».

Nå svikter Helse- og Omsorgsdepartementet (HOD).

Link til kronikk i Dagens Medisin.

Link til kronikk i Dagsavisen, Vil frata Høye helseoppgaver

Sist oppdatert mandag 21. august 2017 10:36
 
Analyse av innemiljøallergener Skriv ut E-post
lørdag 16. august 2014 18:23

Folkehelsa tilbyr allergenanalyser i innemiljø for kommunehelsetjenesten. Allergi mot faktorer i innemiljøet er et vanlig problem. Eksponering for allergener kan utløse astma og forverre allergisk snue og eksem. Astma er den hyppigste kroniske sykdom hos norske barn. Folkehelseinstituttet tilbyr kommunehelsetjenesten måling av allergener fra husstøvmidd, hund og katt i støvprøver fra innemiljøet.
Les mer...

Sist oppdatert lørdag 16. august 2014 18:26
 
VVS aktuelt.no skriver om Inneklimadagen Skriv ut E-post
lørdag 11. januar 2014 23:33

Samstemt om inneklima
12.10.13: ”Folkehelse hjemme” var temaet for Inneklimadagen 2013. Forelesere og fagpanel var skjønt enig om èn ting; Det finnes mange risikofaktorer ved et dårlig inneklima, men problemet er å kunne peke direkte på årsakssammenhenger når folk får helseproblemer.
Les hele artikkelen om Inneklimadagen 2013 som er skrevet av Bjørn Laberg.

Sist oppdatert mandag 13. januar 2014 23:48
 
Midler i sprayform er verst Skriv ut E-post
lørdag 11. januar 2014 23:27

- Blir det rent uten vann og kjemikalier? Hva er rent, spurte Knut R. Skulberg, lege og førsteamanuensis ved Høgskolen i på Inneklimadagen forrige uke.

Godt renhold gir mindre helseplager, viser mange undersøkelser, ifølge Skulberg. Samtidig kan renhold gi helseskader, ved for høy eksponering av kjemikalier.

Les hele artikkelen i Aftenposten.

 
Senk temperaturen til 14 grader! Skriv ut E-post
fredag 20. september 2013 14:35

Inneklimaeksperter mener nordmenn har det altfor varmt innendørs. Ifølge Folkehelseinstituttet er 14 grader ideell temperatur på soverommet. Les hele artikkelen på NRK.no

 
«StartForrige12NesteSiste»

Side 1 av 2