Diesel gir allergi
Aftenposten 23. april 2004
(Journalist Berit Simenstad)
Dieseleksos utløser og forsterker allergi. Ny forskning viser at forurensing fra dieseleksos er en større helsefare enn asfaltstøv.
Forverring.
Hvis man allerede har allergi, ser vi en markant forverring som følge av partikler fra dieseleksos. Det ser også ut til at partiklene kan utløse allergi som er latent, sier Martinus Løvik. Han er avdelingsdirektør i avdeling for miljøimmunologi ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt. Løvik har ledet et norsk forskningsprosjekt som har sett på hvordan ulike partikler i forurenset luft har betydning for allergi og astma.
Undersøkelsen viste at det er de minste partiklene som har størst negativ effekt på helsen. Dieseleksos inneholder rundt hundre ganger så mange kullpartikler som eksos fra bensin. Partiklene fra dieseleksos er svært små; under ti tusendels millimeter i diameter. Fordi de er så bitte små, blir de svevende mye lenger i luften enn andre tyngre, grovere partikler.
I det norske prosjektet ble det gjort forsøk med mus. I USA er det gjort lignende forsøk med mennesker. Allergikere fikk partikler fra dieseleksos i nesen sammen med pollen fra burot. De fikk da en mye sterkere allergireaksjon enn de fikk av pollen alene. Forsøkene viste også at mennesker lettere utviklet allergi mot noe de ikke var allergiske mot fra før, etter å ha blitt utsatt for partikler fra dieseleksos.
Les hele artikkelen
Kommentar:
Fine og ultrafine partikler kan pustes helt inn i lungeblærene og kan også komme inn i blodsirkulasjonen derfra. Les om svevestøv. Der vil du se at forskning har antydet at også andre typer fint og ultrafint støv kan bidra til utvikling og forverring av allergi. Dette kan være en av flere årsaker til økningen av allergiske sykdommer og astma, les om allergiforekomst.
Forskning har vist sammenheng også med andre sykdommer.
Litteratur:
Granum B, 2000. The effect of particles on the development of an allergic immune response in a mouse model. Avhandling for graden Doctor Scientiarium ved Biokjemisk institutt, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo.
(Sist oppdatert 23. april 2004)
Til toppen
|