NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Forskrift: Miljørettet helsevern
  BARNEHAGESERIE
  HMS for barnehager
  Mat i barnehagen
  Renhold og rengjøring
  Naturbarnehage
  Lek og fysisk aktivitet
  Materialer for barna
  Uteområdet for barnehagen (sjekkliste)
  Godt innemiljø i barnehagen (sjekkliste)
  Klager (saksgang)
  Lover, forskrifter, veiledninger mv
  Kartlegging av innemiljøet i barnehagen med KSM
  Rammeplan for barnehager
  Barnehagen og infeksjoner
  Utfordringer i barnehagen
  Barnehageserie
  Trygg barnehage
  KSM barnehage. Kartlegning av innemiljøet
  Skole
  Spørsmål og svar
    
 



   © bilder, illustr.
 
 
  system/design: RGK AS
Rammeplan for barnehager
 

Barnehageloven har pålagt departementet å lage en egen rammeplan for barnehager. 

 

Det er utarbeidet et omfattende dokument  " Rammeplan for barnehagen". Den sies å  fungere som en slags "bibel" for barnehagene. Den inneholder mye til ettertanke. Noen få smakebiter gjengis nedenfor.

 

 På internett finnes en kortfattet versjon av rammeplanen.

 Innhold: 

I tillegg til en innledning inneholder den kapitler om

  • Barnehagens oppgaver i samfunnet
  • Mål og verdier for barnehagen
  • Områder for erfaring, opplevelser og læring
  • Rammeplanen - helhet og tolkninger
  • Sosialt samspill, lek og hverdagsaktiviteter
  • Kultur og fag
  • Samisk språk og kultur
  • Bruk av planen
  • Planlegging, gjennomføring og vurdering
  • Ansvar, driftsformer og samarbeid
  • Utvikling av barnehagen

Rammeplanen inneholder  svært viktig stoff og mange gode formuleringer. Her skal vi gjengi noen smakebiter og anbefaler alle å ta en titt på originalen.

Smakebiter:

 

"Barndommen er en livsfase med egenverdi i menneskets livsløp. Småbarnsalderen er ikke en periode som kun dreier seg om å tilegne seg tilstrekkelige kunnskaper og ferdigheter for å kunne ta del i de voksnes samfunn så raskt som mulig.( Barndom er vekst ut fra egne forutsetninger) "

 

"Barnehagen i Norge er del av en felles europeisk tradisjon. Framveksten av den moderne barnehagen har to røtter: en sosial og en pedagogisk, representert av henholdsvis daghjemmet (heldagsbarnehagen) med hovedvekt på den daglige omsorgen for barna, og korttidsbarnehagen, som hadde et rent pedagogisk siktemål. I dagens norske barnehage er disse to tradisjonene smeltet sammen til en, hvor omsorgen for barna og deres læring og utvikling ses som en helhet."

 

"Vi lever i et samfunn under sterk forandring. Dette har også betydning for barnehagen. Planlegging av barnehagevirksomheten fram mot år 2000 og videre inn i det neste århundret vil måtte bygge på en rekke usikre faktorer. Følgende trekk ved utviklingen i vår tid vil trolig gjøre seg gjeldende i lang tid framover"

 

"Dersom barna skal kunne stå rustet til å påvirke sin framtid, trenger de åpenhet overfor nye impulser og nysgjerrighet til omgivelsene og framtiden. Samtidig er det en fare for at barn kan bli overstimulert i dagens data- og mediesamfunn. Barnehagen må også gi barn mulighet til å bearbeide inntrykk, fordypning og tid til refleksjon.

 

Natur- og miljøspørsmål blir stadig viktigere både på grunn av de store økologiske og miljømessige utfordringer og fordi vi lever i et forbrukersamfunn som i stor grad preges av bruk- og kastmentalitet. Barnehagen kan gi barna lærdom og gode vaner på disse områdene.

Internasjonalisering er framtredende i dagens samfunn.

Sosiale, kulturelle, språklige og økonomiske forskjeller i befolkningen gjør at barn kommer til barnehagen med ulike erfaringer. Barnehagen skal støtte barnas utvikling ut fra deres egne forutsetninger. Den skal representere et miljø som bygger opp om respekt for menneskeverd og solidaritet og retten til å være forskjellige."

 

"Vold, kriminalitet, mobbing og problematferd hos barn og unge er også trekk ved samfunnsutviklingen. Barnehagen har en viktig oppgave i å formidle grunnleggende verdier som fellesskap, omsorg og medansvar."

 

"Foreldres ansvar for omsorg, oppdragelse og deres rett til å velge undervisning for sine barn og barns rett til å få omsorg fra sine foreldre er nedfelt både i nasjonale lover og internasjonale konvensjoner.

Foreldrene har i første rekke ansvaret for å sikre barn en trygg oppvekst, en sammenheng med trivsel og tilhørighet. Familien er den naturlige og grunnleggende enhet i samfunnet og har krav på samfunnets beskyttelse.

Familien og barnehagen har ulike funksjoner overfor barnet. Det er i hjemmet barnet har sin dype følelsesmessige forankring. De sterke følelsesmessige bånd som oppstår i det nære avhengighetsforholdet mellom foreldre og barn er grunnleggende for utvikling av tillit, trygghet, identitet og selvstendighet. Samspillet i familien vil innvirke sterkt på hvordan barn tolker andre erfaringer og hendelser."

 

"Barnehagen representerer et kompletterende miljø i forhold til hjemmet. I barnehagen skal barnet få prøve ut og videreutvikle det som er grunnlagt hjemme. Her blir perspektivene utvidet, barna kan få nye opplevelser og utvikle andre nære relasjoner. Barna kan da gjøre erfaringer som de ikke kan få hjemme.

Samarbeid mellom personalet og foreldrene er en selvfølgelig del av barnehagens arbeid. Det er en forutsetning for kontinuitet mellom hjem og barnehage og for at barnehagen kan bygge sin virksomhet på barnas individuelle erfaringer og livsvilkår."

 

"Sosial handlingsdyktighet og kommunikasjonsevne henger uløselig sammen. Å uttrykke seg krever trening. Det enkelte barn må ha noen å uttrykke seg til og sammenligne seg med: Andre barn er viktige for at barnet kan lære språk, gjøre seg forstått og forstå. Sosial handlingsdyktighet betyr å kunne forstå andres ulike perspektiv og roller, kunne ta avgjørelser og handle sammen med andre, vurdere problemer og løse oppgaver. Barn lærer å forholde seg til andre når de møtes direkte i lek og samspill. Vennskap må læres - i alle de små situasjoner som en møter igjen og igjen. Å forholde seg til andre er kanskje det mest vesentlige barnet lærer i barndommen."

 

 

"Nært knyttet til beskrivelsen av lekens plass i barnehagepedagogikken, står et eget avsnitt om glede og humor, et område en sjelden finner i pedagogiske planer."

"Barnehagebygg og utemiljø må være tilrettelagt ut fra byggeforskriftenes bestemmelser om tilgjengelighet og slik at barna får benyttet den fortrinnsrett til barnehageplass som de etter barnehageloven skal ha. Videre er det viktig at gjeldende regelverk for inneklima er ivaretatt. Dette er av særlig betydning for å forebygge at barn utvikler astma og allergisykdommer og for barn som har slike sykdommer, men er selvfølgelig av stor betydning for alle som oppholder seg i barnehagen."

 

Godt sagt! Les mer i originalen!

 

(Sist oppdatert 26. februar 2004)

 

 

Til toppen

 

 

 

Related Links