NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skole
  Spørsmål og svar
    
 



   © bilder, illustr.
 
 
  system/design: RGK AS
Luft og helse
 

Luft  - og helse eller sykdom.

 

Liv og helse er avhengig av luft med oksygen og det som følger med i luften. Helse, trivsel og funksjon er i høy grad avhengig av det atmosfæriske miljø.

Den luften som vi puster inn innendørs,   består av friskluft (utenfra) pluss et mangfold av forurensninger. Forurensningene kan delvis ha kommet med luften utenfra, men det aller meste produseres inne. De kan gå på helsen løs, avhengig av hvert individs sårbarhet og motstandskraft i forhold til mengde og type av forurensninger som pustes inn.

 

Det er også avhengig av andre forhold i inneklimaet slik som bl.a. temperatur, fukt og luftfuktighet.

Det dreier seg om forurensninger som fri gass og som svevestøv.

 

Forurensninger

(Ill.: K.Aas©)

Inneluften inneholder et mangfold av forurensninger fra mange ulike kilder

 

Gasser (Kjemi i flyktig form, VOC1/)

 

Frie gasser (kjemiske stoffer i flyktig form) kommer delvis utenfra,  fra bygningsmaterialer særlig de første årene, fra inventar, hygiene- og rengjøringsartikler, bruksgjenstander og oss selv og mange små og store kilder inne. Ved brukbar ventilasjon vil konsentrasjonen av disse gassene vanligvis være så lav at de blir tålt av de aller fleste.

 

 Det er imidlertid noen viktige unntak. Noen gasser lukter vondt, og vond lukt nedsetter trivselen hos de fleste og skaper kvalme og nedsatt allmenntilstand hos noen.  Både de og andre gasser kan også virke som såkalte irritanter på slimhinner som er særlig sårbare. Irritanter gir tett nese med snue. Noen får også såre øyne. Mange med astma blir dårlige.  Også gode lukter og særlig parfyme virker slik.

 

CO2

En gass som er viet mye oppmerksomhet i skoler, er karbondioksid (CO2). Det er en gass som lages i stoffskiftet vårt, og som vi puster ut mye av.  I klasserom med dårlig ventilasjon i forhold til antall elever, hoper CO2 seg opp  i inneluften. Forskning har vist at konsentrasjoner av CO2  over 1500 ppm  virker uheldig på noen elever. De får bl.a. hodepine og nedsatt prestasjonsevne 2/

 

CO2 er i seg selv lite skadelig. Opphopning av CO2 viser at ventilasjonen er for dårlig, og da øker konsentrasjonen av alle gasser og svevestøv. Det kan være noen av disse gassene eller svevestøvet som virker på helsen. Samtidig kan både temperatur og luftfuktighet bli for høy, slik at det er samspillet mellom flere forhold som gir plager hos noen.

 

Luftfuktighet

I luften er det mer eller mindre vann (H2O). Vannmengden oppgis vanligvis som prosent relativ fuktighet (RF). Høy RF kan bidra til fuktskader som kan gi helseskader. Det er ikke vannet som sådan, men særlig vekst av muggsopper inne som  er skyldig. Høy luftfuktighet er også gunstig for husstøvmidd som er en av de aller vanligste årsakene til allergi og allergisk astma. Les om husstøvmidd. Vanligvis er det relatiivt lite husstøvmidd i skolebygg.

 

 

Støv

Det er mye som taler for at det er svevestøv som er viktigst for de plagene som mange får i et dårlig atmosfærisk innemiljø.

 

Svevestøvet er ikke kjemisk nøytralt. Det har en egen kjemi og bærer med seg kjemi som er fanget opp fra luften. Mange av de kjemiske gassene binder seg til støvpartiklene. Hvert støvkorn kan sammenliknes med bittesmå glidefly og hangglidere lastet med kjemiske stoffer. Når de stoffene kommer inn i fukt inne i luftveiene, går de i løsning og kan komme helt inn i oss.

 

Ved fuktskader i bygget kan det komme muggsoppvekst. Da kan støvet inneholde mye muggsoppsporer og mykotoksiner og glukaner fra disse. Slikt støv øker risikoen for sykdom, se Fuktskade og helseskade.

 

 

Allergi og astma

Slik er det helt sikkert for de mange som reagerer allergisk på noe i luften. Særlig er det mange som er allergiske mot pollen (rakle-, gress- og blomsterstøv) som kommer utenfra, og støv fra dyr.

I støvet både i skoler og barnehager er det særlig mye allergener fra katt og hund. Slikt støv har drysset fra klærne til barn som har nærkontakt med dyrene.

 

Slike allergenkilder utløser øyen-,  nese- og astmaplager, av og til også eksem. Noen reagerer også på muggsopper i luften utenfra eller muggsoppvekst inne. Mange er allergiske mot husstøvmidd med allergener i svevestøv, men i skoler er det vanligvis lite husstøvmidd. Støv (og lukt) fra peanøtter kan gi alvorlige allergireaksjoner hos noen. Os fra matlaging med egg og fisk kan også utløse astma og andre allergiske plager. NB! Astma er ikke en allergisk sykdom selv omallergi kan være en viktig årsak, Se allergiviten.no.

 

"Inneklimasyke", inneklimarelaterte symptomer

"Inneklimasyke" er ikke en medisinsk diagnose, men en populær betegnelse på en rekke symptomer som opptrer hos noen i et dårlig inneklima.

Det vanligste er :

  • luftveisinfeksjoner ("forkjølelser")
  • bihule-, ørebetennelse, bronkitt
  • irriterte slimhinner
  • hodepine
  • unormal tretthet
  • nedsatt konsentrasjonsevne

Slike symptomer kan ha mange årsaker, men oppter også i sammenheng med dårlig inneklima  og opptrer særlig ofte i forbindelse med fuktskader i bygningen.

 


1/ VOC = engelsk: volatile organic compounds = flyktige organiske forbindelser)

2/ Rogalandsforsk Rapport RF- 97/036 "Innemiljø i skolebygg.

 

(Sist oppdatert 15. januar 2004)

 

 

 

  Til toppen

 

 

Related Links