NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skole
  Spørsmål og svar
    
 



   © bilder, illustr.
 
 
  system/design: RGK AS
Materialer for barna
 

Materialer til forming og lek

 

Mennesket er kreativt. Barn er særlig kreative. Det å lage noe, å skape noe gir en egen glede og tilfredsstillelse. Det er også en viktig læringsprosess og fint for et barns utvikling.

Derfor hører ulike formingsaktiviteter som tilpasses barnets alder og utviklingstrinn med i barnehagens virksomhet.  Ferdigheter og omtanke knyttet til slike aktiviteter er en del av barnehagepedagogens kvalifikasjoner.

 

I barnehagen kan det være noen barn med ulike funksjonshemminger. Personalet legger  forholdene t il rette for hvert barns ferdigheter og utviklingstrinn. Det er krevende utfordringer.

 

Det kreves særlig omtanke i valg av aktiviteter og  materialer for barn med overfølsomhet i form av allergier og hyperreaktivitet. Ellers kan barn med eksem, elveblest,  astma og / eller nese/øyeplager reagere på det de bruker, og da kan det virke negativt, det som skulle vært positivt. Det er noen generelle hensyn å ta og i tillegg hensyn til hvert barns spesielle situasjon og reaksjoner.

 

Generelt

I barnehagen bør det være klart for alle medhjelpere hva hvert barn ikke tåler. Informasjon om det får personalet fra barnas pårørende, og aller helst skriftlig.    Barnehagen bør ha oppslag som er lett tilgjengelig og lett å finne fram i om dette. 

Les innholdsfortegnelsen nøye på alt materiale og ferdigmat som skal brukes!

Det er fint om barnehagen har  litteratur som personalet lett kan slå opp i.

 

bhgbok

Boken kan kjøpes av NAAF eller i bokhandel ( ISBN 82-91155-05-4) 

 

Særlig omtanke må det være om barna skal delta i baking eller andre aktiviteter med matlaging.

Sinte allergenkilder skal ikke finnes inne, dvs vanligvis allergener i fareklasse 1, (dyr, pels og pelsbiter, pollen fra raklekvister, gress og noen blomster, os fra eggsteking, fiskekoking, nøttestøv, peanøttstøv, ertestøv), men heller ikke spesielle andre  allergener som noen av barna har hatt alvorlige reaksjoner på (melstøv, lateks).

Alt som det støver av og alt som det lukter av, kan virke som irritanter på barn med astma eller neseplager.

 

Det et barn får på fingrene, kommer også opp i ansiktet og   kanskje i øynene. Også voksne tar seg hyppig opp i ansiktet, men  ikke så ofte som småbarn, Mange småbarn putter i tillegg ofte fingrene med det som følger med, i munnen. Slik kan de få i seg mel fra klister lagd av mel, spor av egg fra eggkartonger, melk fra gamle melkekartonger, trykksverte fra pappmasjé av gamle aviser osv.  Derfor skal det ikke brukes slike materialer. Skylling med vann er ikke trygt nok!

 

Dyr og fugler skal ikke være inne i barnehagen.

 

Papir, skinn, fjær og stoffer

Alt hvitt papir kan brukes til tegning og maling, og vanligvis kan en også bruke farget papir, silke- og glanspapir til klipping og lignende  og også kreppapir så lenge det holdes tørt.

Pappmasjé er et morsomt materiale for barn, men materialet bør være lagd ferdig på forhånd, og det er fint om en kan velge ut papir uten  trykksverte (og uten farger!).

 

Det er vanligvis trygt å bruke stoffer av bomull, silke, nylon og annen kunstfiber, filt og lerret og garn som ikke støver (bortsett fra angoragarn som inneholder kaninhår). Strie, ullgarn og -  stoffer som gir fra seg støv, skal ikke brukes.

Skinnbiter fra pelsdyr er forbudt! Vanlig garvet lær pleier være brukbart hvis det ikke er nytt. og ikke lukter. Bomull, vatt og dacronvatt kan brukes til fyll i puter og leker.

Materiale av tre bør være godt lagret og uten lukt.

 

Lim

Unngå alt lim som lukter sterkt (løsemidler, formaldehyd).  Vanlig hvitt skolelim, papirlim og limstifter er OK. Tapetklister kan være lagd av mer eller mindre mel og skal ikke brukes hvis noen barn er allergiske mot hvetemel, men er ellers OK.

 

Farger

Det går fint med vanlige blyanter, fargeblyanter, fettstifter (varsomt ved håndeksem!), og vannfarger.

 

Problemer kan komme ved bruk av tusjpenner. De som inneholder løsemidler (NB! lukt!) må unngås. Vannbaserte tusjpenner er OK. Vanlig kritt støver, men det finnes typer som ikke gjør det.

Fargepulver kan være iblandet melkepulver (kasein) og må ikke brukes der det er barn med allergi mot melk. En bruker ikke oljemaling, alkydmaling, lakk, terpentin, lynol og andre produkter som  inneholder løsemidler eller lukter sterkt. Det gjelder da også mange stofftrykkfarger.

 

Sand i sandkasse inne må være ren og tørr. Begynner det å lukte av den, bør den nok skiftes. Sand som kommer på gulvet, må fjernes med mopp (ikke feies opp)  slik at den ikke får virke som slipemiddel og lage svevestøv av gulvbelegget.

Sand i sandkasse ute må skiftes (ofte) hvis det viser seg at den brukes til avtrede av katter i nabolaget. Det er viktig også for å unngå smitte av spesielle sykdommer som kan spres med katteurin. 

 

Leire for forming, plastolin og lignende er vanligvis godt å bruke for alle (unntagen ved aktivt håndeksem). Lukter det mugg av den, skal den kastes..

 

Klosser , Lego,  treklosser etc.  -  krever jevnlig vasking.

 

Dukker og bamser etc bør vurderes spesielt. De bør være vaskbare. Håret på mange dukker bærer med seg mye støv som kan virke uheldig når det pustes inn. Det gjelder også teddybjørner og andre dyr av tekstiler som ikke vaskes.

 

Ballonger, gummihansker etc. Allergi mot lateks blir mer og mer vanlig og gir ofte alvorlige reaksjoner. Er det mistanke om slik allergi hos noen i barnehagen, må slikt materiale forbys, Vinylprodukter er trygge.

 

Blomster, kvister etc. Ved allergier er det ting fra naturen som gir mest plager. Mange barn utvikler allergi mot pollen fra raklekvister, gress og noen planter (burot, prestekrager og lignende). Dette må ikke tas inn, men bare kvister kan gjerne brukes f.eks til fastelavn - men med kreppapir i stedet for fjær!). Kvister som har ligget på bakken, bør ikke brukes (muggsopprisiko).

  

Spesielle hensyn

Ved tvil er det fornuftig å spørre aktuelle foreldre eller hente råd i spesialbarnehager for allergi / astma.

 

Barn med eksem

Barn med atopisk eksem har ofte utslag på hendene og ikke sjelden med såre sprekker i fingerbøyene. Slike sprekker har lett for å bli litt betent. Er det slike åpne sprekker eller flekker med akutt eksem på hendene, må det vises stor varsomhet. Da virker all væske og fuktige materialer ofte forverrende. Arbeid med fuktig pappmasjé kan virke vondt, og fingermaling må unngås uansett malingstype.

På den annen side er det fint nettopp for disse barna å få være med på ordentlig "grisete" fingermaling når huden er motstandsdyktig nok.

 

Har barnet hatt mye håndeksem, har det ofte gått ut over fingerferdigheten (finmotorikken). Da er det særlig fint med formingsaktiviteter som øver opp det - men med tålmodighet og oppmuntring!

 

Barn med allergisk nese og/eller astma

 

I tillegg til spesielle allergier som vi må ta hensyn til, har de fleste med allergi i luftveiene hyperreaktivitet der.  Ved astma kan hyperreaktivitet være det aller viktigste og vanskeligste. Slike barn må slippe kontakt med irritanter, les om det!

Ved hyperreaktivitet i luftveiene er også kald luft en irritant som kan utløse og forverre plagene. Det er særlig vanlig ved astma. I kaldt vær kan barn bruke Jonasmaske ute. Foreldrene må gi klar beskjed og anvisninger om dette.

 

Matallergi eller matintoleranse

Dette kan gjelde med ulike krav for flere barn i samme barnehage. Her må det utvises den største nøyaktighet i tilrettelegging, tilbereding og servering til hvert barn. Vær oppmerksom på at ørlite søl av sinte allergener - også fra sidemannen - kan skape store vansker. Les mer om matallergi og -intoleranser i kunnskapsbanken om allergi.

 

 (Sist oppdatert 5. mai 2004)

 

 Til toppen

 

 

 

 

Related Links