NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skole
  Spørsmål og svar
    
 



   © bilder, illustr.
 
 
  system/design: RGK AS
Ventilasjon / luftskifte og andre inneklimatiltak
 

Ventilasjon / luftskifte sammen med andre inneklimatiltak.

 

Ren og frisk uteluft er en forutsetning for å få ren og frisk luft inne, men kvaliteten av inneluften er avhengig av mye mer. Luften inne blir fort dårlig av forurensninger som skapes inne.  Behovet for luftveksling henger sammen med det.

(I det følgende vises lenker til eksisterende dokumenter1/)

  

Dårlig luft skapes mest inne

 

Mange kjemiske stoffer i gassform og i og på støv kommer fra mat, husholdning, rengjøring, kosmetikk, arbeids- og hobbymateriale, møbler, planter og annen pynt, fra smuss og støv som vi trekker inn med sko og klær, kort sagt alt vi har og driver med inne.

Bygningsmaterialene avgir også mye særlig det første året eller to. Dette forsterkes av byggefeil og feil bruk, ikke minst gjennom fuktskader.

Samtidig som mennesker og dyr bruker oksygen, puster vi ut mye CO2 og vanndamp  og frigjør en del andre gasser (og lukter).

 

EFA har nylig utgitt en grundig oversikt over kilder til forurensninger inne av P. Carrer/efanet. (EFA er :European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients' Associations) som er en sammenslustning av 41 orgaisasjoner i 23 land i Europa).

 

Ved siden av å sørge for godt luftskifte når uteluften er god, må vi derfor trekke inn minst mulig av forurensende materialer og bruksgjenstander, se Vanlige forurensninger inne og

Spesielt uønskede forurensninger inne. Det er også viktig å unngå fuktskader.

 

Vi selv og mye av det som er inne, avgir også en god del støv. Kilder til støv finnes også mange steder inne, og i de fleste bygninger og inventar med skap, møbler og bruksgjenstander  kan støv samle seg opp, se KSM lodden- og hyllefaktor (i KSM barnehage). Mye slikt depotstøv blir virvlet ut i luften som svevestøv  av luftstrømmer  som vi skaper når vi beveger oss inne eller av trekk, vifter, temperaturforskjeller etc.  Mye svevestøv  pustes inn og kan bety mye for helsen.

Derfor er renhold og rengjøring også særlig viktig.

 

I tillegg betyr både temperatur  og luftfuktighet mye for hvordan inneklimaet blir og virker på oss.

 

God ventilasjon fjerner luftforurensninger, svevestøv, fukt og overskuddsvarme fra inneluften, men hvis disse årsakene til dårlig luft ikke reduseres godt nok ved kildene, må luftskiftet  gjøres så stort at det gjerne oppstår ubehag på grunn av trekk og støy samtidig som det brukes urimelig mye energi. Det er dårlig ENØK og HENØK . (Helse må komme foran energiøkonomisering, dvs HENØK!). 

 

Luftskifte og valg og bruk av ventilasjonstype må med andre ord  ta hensyn både til innemiljøet i sin helhet, til samtlige komponenter (som du kan vurdere selv med "Kvalifisert skjønn metoden, KSM "), til bygningens omgivelser  og hvordan uteluften er der den trekkes inn i bygningen.

 

Inneklimaet må tilpasses barn og de mest sårbare

 

Om et inneklima kan være godt nok for voksne, er det ikke sikkert at det er godt nok for barn.

I boliger og andre bygninger der barn oppholder seg, må alle sider av innemiljøet ta hensyn til at barn er mer sårbare enn voksne. Samtidig må luftskiftet være godt i barnets pustesone - som gjennom oppveksten varierer fra gulvnivå og opp til den voksnes høyde.

Bare med gjennomtenkte, gode løsninger og riktig drift og bruk der vi tar hensyn til alt dette, kan vi skape et godt innemiljø for barn. 

I vår tid er både astma og allergiske sykdommer i luftveiene blitt folkesykdommer. For mange er dette så uttalt at det dreier seg om funksjonshemminger (miljøhemming) at det krever skjerpede krav til inneklimaet spesielt i boliger og bygg for barn. Se Barnehageserien i Allergiviten.no.

 

Et godt innemiljø for barn, er godt for voksne.

Det kan vi skape uten urimelige kostnader med tilstrekkelig kunnskap, kompetanse og omtanke i byggeprosess, drift og bruk. Dette omfatter ventilasjon som gir frisk og behagelig luft inne under varierende klima- og værforhold og med varierende, men  fornuftig belastning av brukere og  aktiviteter.  Det er riktig nok gjort mye galt her og der i alle trinn i byggeprosessen,

men det er også mange gode boliger og andre bygninger som viser at  feilene kan unngås.

 

Et godt innemiljø med god luftkvalitet er nødvendig for at vi skal føle oss vel, ha det godt, trives og føle oss opplagt. Vi merker det med en gang vi kommer inn og hele tiden vi er inne i slike bygninger.

Det føles godt.

 

 


1/ De fleste av disse lenkene viser til  dokumenter som gjelder boliger (i Boligserien), men du kan finne tilsvarende dokumenter for barnehage i Barnehageserien og for skole i Skoleserien.

 

 

 

(Sist oppdatert 4. august 2004)

 

  Til toppen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Links