NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skole
  Spørsmål og svar
    
 



   © bilder, illustr.
 
 
  system/design: RGK AS
Sinkeffekt. Depoteffekt

Sinkeffekt, depoteffekt.

 

Når gasser (kjemiske stoff i flyktig form)  tilføres inneluften,  følger hver eneste av dem naturens fysisk-kjemiske lover hver for seg. Der gassen kan komme til  i hulrom i et materiale, trenger den inn og deponeres der til det er oppstått trykkbalanse mellom stoffet i materialet og stoffet i luften omkring. Når konsentrasjonen av en gass i inneluften synker eller inneluften skiftes ut med frisk luft, forrykkes denne trykkbalansen slik at materialet nå avgir gassen  til inneluften igjen.


Les mer

Filtre i ventilasjonsanlegg

 

Det eneste som kan beskytte inneluft mot forurensninger i uteluften er bruk av filtre i ventilasjonsanlegg. Vanligst er støvfiltre som renser luften for mye av partiklene, mest av de største  partiklene. Støvfiltrering av uteluft er å anbefale for bygninger som utsettes for mye trafikkforurensninger. Støvfiltrering av uteluft er å anbefale for pollenallergikere. Filtre må vedlikeholdes / skiftes før de selv kan bidra til dårlig inneluft.


Les mer

Sjekkliste 2 for bygningsintegrert

Dette er del 2 av sjekkliste for bygningsintegrert "hybrid" ventilasjon og gjelder  vifter, spjeld og spjeldmotorer, temperatur, varmegjenvinning, filtre, styring og automatikk.


Les mer

Sjekkliste 1 for bygningsintegrert

I dette området finnes så mange ulike modeller og løsninger, og erfaringene er så få og kortvarige, at  det ikke er mulig å lage en sjekkliste som er fyldestgjørende for alle.

Denne sjekklisten bør brukes med egne suppleringer og som et foreløpig hjelpemiddel. Her ønsker redaktøren innspill fra driftsansvarlige og brukere med erfaring! Svaret bør være JA  på alle punkter. Der svaret blir NEI, bør driftsansvarlige og brukere vurdere om det er mulig å rette opp feilen/svakheten, eller om den kan kompenseres med andre tiltak. Sjekklisten er delt i 2 deler. 


Les mer

Bygningsintegrert "hybrid" ventilasjon

Som alternativ til balansert ventilasjon fremheves "bygningsintegrert ("hybrid") ventilasjon, som noen helt feilaktig og forførende kaller "naturlig ventilasjon", selv om dette er langt fra å være naturlig med all den avanserte teknologien som brukes. Noen kaller dette "ventilatorunderstøttet naturlig ventilasjon", andre kaller det "bastardventilasjon". 

 


Les mer

Balansert ventilasjon. Sjekkliste.

Denne sjekklisten bør følges minst en gang i året. Svaret bør være JA på alle spørsmål. Bir svaret NEI noe sted, bør endringer/forbedringer gjennomføres.


Les mer

Balansert ventilasjon

Mange bygg må ha kunstig ventilasjon for å sikre tilstrekkelig luftskifte. Balansert ventilasjon er best utprøvd.<BR>Hovedprinsippet for balansert ventilasjon er at det er både mekanisk innblåsning  gjennom et kanalsystem som avgir  frisk luft til alle rom gjennom kanalåpninger/ventiler, og tilpasset mekanisk avtrekk fra alle rom. Innskutt i systemet er filter som fanger opp det meste av partiklene i uteluften (og som må skiftes før det blir tett av støv,) og aggregater for varmegjenvinning på kalde dager. Systemet bør være forsynt med et aggregat for  varmegjenvinning som kan forvarmes på særlig kalde dager.


Les mer

Kunstig ventilasjon

Naturlig ventilasjon blir ofte utilstrekkelig. Da må en ty til kunstig ventilasjon. Da står valget mellom balansert ventilasjon og bygningsintegrert "hybrid" ventilasjon


Les mer

Sjekkliste for naturlig ventilasjon

Sjekkliste for naturlig ventilasjon med mekanisk avtrekk

 

Ved naturlig ventilasjon med mekanisk avtrekk er det nødvendig å kontrollere at dette fungerer så godt som mulig. Ellers blir luftskiftet for dårlig for de fleste. Denne sjekklisten bør følges minst en gang hvert år. Svaret bør være JA på alle spørsmålene. Svares det NEI på noe,  bør endringer gjennomføres.


Les mer

Frisk luft hjemme

Vi er inne det aller meste av livet; for de fleste av oss rundt 90% av tiden. Slik blir innemiljøet det aller viktigste miljøet for helse, trivsel og utvikling.

 

Boligen vår er vårt viktigste nærmiljø fra fødsel til død. Da er det særlig viktig at dette innemiljøet er godt med rikelig frisk luft til alle brukere og spesielt til barn.

Undersøkelser har imidlertid vist at svært mange boliger - kanskje vel halvparten - har for dårlig  innemiljø.  Mange preges av at det er for dårlig luftskifte, og særlig i soverom.


Les mer

Ventilasjon / luftskifte og andre inneklimatiltak

Ren og frisk uteluft er en forutsetning for å få ren og frisk luft inne, men kvaliteten av inneluften er avhengig av mye mer. Luften inne blir fort dårlig av forurensninger som skapes inne.  Behovet for luftveksling henger sammen med det.


Les mer

Ventilasjonsserie: Frisk luft inne (luftskifte / ventilasjon)

Dette er innledningen til en ny serie i denne kunnskapsbanken.

Ventilasjonsserien skal foruten å samle lenker til alle relevante dokumenter, ta frem informasjon som svarer på det folk flest spør om eller burde spørre om innenfor aktuelle områder


Les mer

Related Links