Aktiv MEIS
(MEIS = Miljø - Energi - Inneklima - i Skolen)
(Kjell Aas)
Aktiv MEIS er en strategi for egeninnsats i barnehager og skoler med mål å skape og ivareta best mulig innemiljø ut fra hver skoles/barnehages egne muligheter, forutsetninger og premisser. Programmet er utviklet av professor Kjell Aas. MEIS-navnet ble valgt ut fra et ønske om å bidra til realisering av de beste sidene av departementenes MEIS-program for skoler. Ellers kunne det like gjerne vært brukt andre navn (for eksempel Aktiv DUE: Dugelige Unge(r)s Egeninnsats eller Aktiv HAUK (Husk at unge(r) kan!).
Dessverre har departementenes MEIS-program ikke fått den spredningen som investeringene på flere millioner kroner skulle tilsi. Aktiv MEIS er blitt stående som et selvstendig opplegg. Noe av ideene bak departementenes MEIS-prosjekt er nå tatt inn i prosjektet Inneklima i Nettverk for miljølære.
Egeninnsats med Aktiv MEIS
AKTIV MEIS bygger på tillit til barnas egen kreativitet og engasjement. Programmet legger vekt på å starte først og fremst med barnas eget nærmiljø slik de ser og opplever det. Barna får veiledning i hvordan de kan forbedre og ivareta sitt eget innemiljø.
Erfaringene
Aktiv MEIS er satt i gang i en rekke skoler. Tilbakemeldinger (til dels på eget spørreskjema) viser at alle som har startet Aktiv MEIS, er fornøyd både med lærernes og elevenes motivasjon, interesse for tiltakene, gjennomførbarhet og resultatene. Oppfølgingen varierer fra skole til skole. Den praktiske delen av Aktiv MEIS kan lett gjennomføres både i 1. klasse i barneskolen og i barnehager, men krever da noe mer hjelp fra de voksne. Oppfølgingen har variert fra skole til skole. De beste resultatene er oppnådd av de skoler og klasser som har fulgt programmet og forslagene i Aktiv MEIS mest nøyaktig. En viktig tilleggsgevinst er at mange barn tar med seg kunnskapene og erfaringene hjem til sin egen bolig.
Egeninnsats erstatter ikke bygningsmessige tiltak!
Aktiv MEIS settes ikke i verk som erstatning for rehabilitering av skolen, men gjennomføres for å få det bedre mens man venter på gjennomføring av kostbare bygningsmessige rehabiliteringstiltak. Egeninnsats er også nyttig og nødvendig for å opprettholde - og ofte også forbedre - det innemiljøet som er skapt i nybygde eller rehabiliterte skoler.
Tiltak i Aktiv MEIS
Mange av tiltakene tilsvarer det som gjennomføres i den såkalte "Larviksmodellen" eller skoleprosjektet "Tjue er bra for hue" som er utviklet av Kai Gustavsen (les om dette). Den største forskjellen er at Aktiv MEIS inkluderer og starter med en praktisk og pedagogisk tilrettelagt kartlegning av barnas innemiljø. Dette gjennomføres med "Kvalifisert skjønn-metoden (KSM) for skoler".
Bruker man den i henhold til veiledningen, blir kostbare målinger unødvendige. Tiltakene i Aktiv MEIS skreddersys etter funnene der. Metodene, fremgangsmåte og veiledning er beskrevet detaljert i boken "Godt innemiljø for barn. Veiledning i karetlegning og tiltak" (Kjell Aas, Høyskoleforlaget 1999) og på nettstedet Inneklima.com [ekstern lenke](gå til startsiden, søk på "kvalifisert skjønn-metoden for skoler").
Hovedtrekkene ved Aktiv MEIS
" Informasjon til skolens personale.
" Kartlegning av hele skolen med Kvalifisert skjønn-metoden (KSM).
" Rapport om funnene.
" Forslag til tiltak og anslag over hvilke forbedringer som kan oppnåes med enkle tiltak (FIG).
" Utkast til standard klassekontrakt
" Informasjon på foreldremøte. (Dette møtet kan oppfylle skolens opplysningsplikt.
" Aktiv MEIS start med informasjons- og motivasjonsmøte for elevene (samlet)
" Klassevis oppstarting:
" Klassen velger 2 "miljøvernere" (en jente og en gutt)
" Klassen diskuterer klassekontrakt, gjør evt endringer
" Alle elever underskriver kontrakten.
*********
" Miljøvernerne skriver rapporter
" Rapporten går til verneombudet
" Rapporten tas alvorlig av skolen
" Uanmeldte inspeksjoner
" "Miljøsertifikat" etter fortjeneste
" Kort referat gis på egnet personalmøte og på foreldremøte.
|