NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skole
  Spørsmål og svar
  Røyklukt fra naboleiligheter
  Oppslag om allergi og dyrehold. Ikke sant for alle!
  Plutselig allergi i familien!?
  Kondens på soverom. Ansvarsforhold?
  Renholdskrav i institusjoner med mye søl?
  Inneklima for gravid og nyfødt?
  Muggsoppsporer. Tiltak?
  Skoleventilasjon og pollenallergi
  Luftfukter?
  Muggsoppvekst i skolebygning. Farlig?
    
    © bilder, illustr.
 
 
  system/design: RGK AS
Luftfukter?
 

Luftfukter?

 

Du spør NFBIB:

 

Etter å ha undersøkt forhold omkring luftfuktighet i private boliger, er  jeg  mildt sagt noe forvirret over de motstridende informasjoner jeg nå har   samlet. Her finnes alt fra sterke advarsler om bruk av luftfukter og at RF   godt kan ligge ned mot 20%, og i alle fall ikke overstige 40% til sterke   advarsler om sykdom og dårlig helse ved for tørr luft, og at fuktighet bør tilføres enhver moderne bolig slik at RF kommer opp mellom 40-50%. 

 

Jeg bor selv i et nytt hus med vannbåren sentralvarme i alle gulv og sentralt   ventilasjonssystem i alle soverom og våtrom (balansert ventilasjon).   Huset holdes rent og støvfritt, og vi har en innetemperatur på ca 21-22 grader.

 

Luften "føles" tørr i og med at vi opplever litt tørr hud og lett hosting/harking og heshet.  Det skal etter målinger ikke være nevneverdig gassing fra byggematerialer i huset. Huset holder i dag en RF på ca 30%  (målt med hår-hygrometer).  Vi har tre barn i alderen 12, 8 og 1 år.   Det   store spørsmålet er således fortsatt: Skal vi spe på med en luftfukter eller ei?

 

SVAR

 

(Dette spørsmålet og svaret settes inn under "Spørsmål og svar" i NFBIB's nettside (http://www.innemiljo.net/index.asp?G=2052&P=&ID=4530), og der finner du lenker til de dokumentene som nevnes i svaret). 

 

Hvis hårhygrometeret ditt viser korrekt luftfuktighet, har du ideell relativ luftfuktighet (RF) inne. Den varierer nok med luftfuktigheten ute, og mest interessant er  derfor inne-RF når det er tørr luft ute - ved kaldt, klart vintervær. Hårhygrometere er imidlertid ofte upålitelige.

 

Akseptabel inne-RF er mellom 20 og 50 (40)% RF. RF  40 -50 % er kanskje det beste for mennesker som bruker kontaktlinser, for oppbevaring av antikviteter (og det sies at det også er best for parkettgulv med RF over 30%).

Høyere RF inne (bortsett fra dager med høy RF ute) bærer med seg økt risiko for  skader på bygning og helse. Det er bare leverandører av luftfuktere som hevder noe annet.

Les om "tørr luft". Med de mange kildene til vann i inneluft som følger livsstilen nå, vil det være mer behov for luftavfuktere enn luftfuktere i moderne boliger.

 

Følelse av tørr luft ved RF omkring 30% skyldes mest sannsynlig kombinasjon av  avgassinger og svevestøv. Måling av avgassinger sier intet om dette. (Iallfall det første året eller to vil det alltid være ganske mye avgasser i et nytt hus. Hvis huset har vært utsatt for fukt i byggeperioden, kan avgassingen vare meget lengre bl.a. av formaldehyd fra sponplater etc.)

 

Svevestøv finnes alltid.  Viktige kilder er høye vannrette flater som rengjøres sjeldne (Les om dette  og "Lodden- og hyllefaktor" i Kvalifisert skjønn metoden (KSM pkt 8). (Noen ganger kommer det ekstra støv fra ventilasjonsanlegg som ikke har vært installert etter prinsippet "rent og tørt hus"). Svevestøv bærer med seg kjemisk last som kan irritere hud og slimhinner.

 

Gode råd:

Kontroller RF når det er tørr RF ute

Kontroller om hygrometeret viser korrekt.

Kontroller (og evt skift) filter i ventilasjonssystemet.

Vurder renholdet i forhold til lodden- og hyllefaktoren hjemme. (se KSM pkt 8 og om Renhold i boligserien.

 

Hvis alt dette er i orden, og luften likevel føles tørr, kan dere jo prøve  med  (begrenset!!) bruk av en luftfukter. Økt luftfuktighet binder noe svevestøv og kan  bidra til bedre komfort. I den sammenheng kan ( begrenset!!) bruk av "luftvasker" kanskje være fordelaktig. Langvarig luftfukting frarådes!

 

Økning av  luftfuktighet inne kan også oppnåes  uten luftfuktere, bl.a. med å la døren til baderom, vaskerom etc stå åpne.

 

 (Sist oppdatert 31. desember 2003)

 

 

  Til toppen

 

 

Related Links