NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skole
  Spørsmål og svar
  Passivhus - hva er det?
  Radon i barneskolen. Farlig?
  Sanering av muggsoppskader og helserisiko
  Maling ved graviditet
  Vannskade pluss hva?
  Allergisikker katt etter spesiell kattevasking?
  Astma på grunn av varmepumpe?
  Sibirkatt for katteallergikere?
  Tilgjengelighet for miljøhemmede. Klar informasjon til husbyggere og brukere?
  Tørr luft. Parkett. Luftfukter?
  Kondensproblemer i ny bolig. Rettigheter?
  Fuktskader og muggsoppvekst i OBOSleilighet
  Tresåpebehandling og inneklimaproblemer
  Informasjon til barnehagen om allergisk barn?
  Spørsmål om SVOC (egentlig svertestøv)
  Røyklukt fra naboleiligheter
  Oppslag om allergi og dyrehold. Ikke sant for alle!
  Plutselig allergi i familien!?
  Kondens på soverom. Ansvarsforhold?
  Renholdskrav i institusjoner med mye søl?
  Inneklima for gravid og nyfødt?
  Muggsoppsporer. Tiltak?
  Skoleventilasjon og pollenallergi
  Luftfukter?
  Muggsoppvekst i skolebygning. Farlig?
  MILJØHEMMING
  Sjekklister
    
 

   NFBIB
   Askeladdveien 11A
   2016 FROGNER   © bilder, illustr.


Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Passivhus - hva er det?

Hei!Her og der snakkes det om passivhus. Jeg forstår at det dreier seg om strømsparing, men hva er det egentlig for noe? Er det noe for oss som planlegger å bygge hus her i Harstadområdet?  


Les mer

Radon i barneskolen. Farlig?

Vi har fått vite at barneskolen, der vår datter er elev, har høy konsentrasjon av radon. Dette er en ny skole (3. års drift i år) der den ene av 5 paviljonger har høye verdier.

Det har vært kjent at skolen ble bygget i et område som har høye radonkonsentrasjoner, dette vet man ut fra målinger som ble gjort  1 til 2 år før skole ble oppført.

 

Alle paviljongene skal være bygget med radonsperre, men man tror at den ene ble skadet i byggeperioden. Sporfilmmåling viser at denne paviljongen har en verdi på ca 1.300 bq. Under denne målingen har ventilasjonsanlegget vært virksomt i skole-/arbeidstiden.

 

Etter denne målingen satte man i gang et tiltak – kjøre ventilasjonsanlegget hele døgnet med overtrykk. Ny måling viser ca 600 bq.


Les mer

Sanering av muggsoppskader og helserisiko

Vi er en familie med to små barn på henholdsvis 7 og 1 år. Vi har dessverre fått soppskader flere rom i huset. I tillegg har vi fått mus som har laget bol i kjelleren og ekskrementer/etterlatenskaper etter disse. Vi har slitt med luftveisinfeksjoner i lengre tid. Nå har forsikringsselskapet satt i gang utbedringer men de vil at vi skal bo i boligen under utbedringene. Nå har minstemann fått utslett i ansikt og overkropp i tillegg til luftveisinfeksjon. Finnes det noen retningslinjer eller "føre var" prinsipper i slike tilfeller som vi kan støtte oss til?


Les mer

Maling ved graviditet

Håper dere kan være behjelpelig med å svare meg på spørsmålet om oppussing og maling ved graviditet. Jeg kan ikke finne noen ordentlige svar på dette noen sted. Også de i malebutikkene er usikre på dette. Vi skal totaloppusse en leilighet og jeg lurer på hva slags maling som er tryggest å bruke (anbefalte produkter) og når det er trygt for meg å flytte inn i nymalt leilighet(skal ikke male selv). Noen sier en uke, andre flere måneder. Bør vi be malerne om å bruke oljemaling eller vannbasert?

Malingspann


Les mer

Vannskade pluss hva?

Har hatt vannskade via taket og lurer på om det er mulig å finne ut hvor kritisk dette er. Det bor to voksne og to små barn i huset. Det er vel kanskje bare jeg som føler meg veldig trett, ofte rød i øynene og kjenner en slags svie. Ikke spesielle luftveisproblem, men konsentrasjonsproblemer. Det er ikke sikkert dette kommer fra soppsporer da jeg har hatt noen andre plager, men mistanken er der. Jeg har åpnet opp veggen (foreldresoverommet) og ikke brukt noen beskyttelse. Vi sover pr i dag i dette nokså åpne ”landskapet”. Vegg og tak opp til kaldloft er åpent. Er svært usikker på om dette er skadelig, ser jo litt uskyldig ut?? Har fjernet det som var vått av veggplater, mens stenderverk står som det stod. Har hatt noe Jotun soppdreper på innvendig vegg/stendere, det er alt som er gjort så langt pga at jeg ennå venter på taktekker. Har dere ekspertise som kan foreslå eventuelle målinger på dette? Hva type målinger er i så fall å anbefale? Noen ide om hvor stor utbedring som må iverksettes (f.eks tynt utslag på huntonitt sutaksplater, medfører det at disse bør skiftes?) Jeg er svært usikker på dette både mhp helsefare og utbedrings strategi. Sender ved noen bilder som jeg håper dere kan tolke.


Les mer

Allergisikker katt etter spesiell kattevasking?

Hei! Takk for svaret om sibirkatter. Det var klar tale! Både min eksmann og jeg er derfor blitt enige om at det vil være for risikabelt å satse på en slik katt. Men i lokalavisen vår står det nå om et middel som du kan vaske katter med slik at de ikke gir allergi. Vil det være tryggere?


Les mer

Astma på grunn av varmepumpe?

Min mor er 77 år og har med jevne mellomrom hatt forkjølelse med piping og tetthet i luftveiene. Hun er også allergisk mot husstøv. Mandag for 1 uke siden fikk hun installert varmepumpe. Natt til tirsdag, natt til torsdag og natt til i dag har hun opplevd astma-anfall med store problemer med å puste ut. Vi har besøkt legevakt de 2 siste gangene og fått hjelp. Hun skal videre i dag oppsøke sin fastlege for justering av div. medisiner, også mot astma. Hun har bestemt seg at varmepumpen skal UT. Likevel vil jeg spørre deg om det er noen mottiltak som kan hjelpe idet motivasjonen for investeringen var at det ville bli lettere å ha det varmt. Mindre innbæring av ved osv.


Les mer

Sibirkatt for katteallergikere?

I avisen har det stått om såkalte Sibirkatter som ales opp i Norge og eksporteres over hele verden fordi de ikke gir katteallergi. Omtrent 70 prosent som prøver seg hos den katteoppdretteren tåler å være sammen med de kattene, står det. Min datter (8 år) er allergisk både mot katter, hunder, hest og marsvin. Hun ønsker seg veldig sterkt en kattunge, og faren hennes (vi er skilt) som hun bor hos hver annen uke, vil gi henne en slik kattunge, men jeg føler meg usikker. Vi har aldri hatt hund eller katt, men prøvde med marsvin. Det måtte vi kvitte oss med da jenta ble allergisk mot det også. Det sørget hun så mye og lenge over at jeg ikke vil ta risikoen på en slik sorgreaksjon igjen hvis dette ikke går bra. Hun er en veldig følsom liten jente. Hvordan kan vi finne ut om hun hører til de heldige 70 prosentene og ikke motsatt? Er det nok å være noen timer sammen med Sibirkattene (med medisinene hennes i beredskap)?


Les mer

Tilgjengelighet for miljøhemmede. Klar informasjon til husbyggere og brukere?

Hei! Takk for fyldig svar på mitt spørsmål om Miljøhemming. Hva er det? Jeg har lest dette grundig flere ganger og fant lenken til nettsiden til Deltasenteret som skal lede arbeidet med ”tilgjengelighet for alle”. Men jeg har lett omkring i sidene der og i ” Bygg for alle”  som det henvises til der, uten å finne noe brukbart! For meg (og sikkert mange andre med tilsvarende plager) var lesningen der som å stikke tunga ut av vinduet. Det står mye som sikkert er fint for andre funksjonshemminger, men jeg finner ikke noe som konkret vil være til hjelp for oss. Kan NFBIB og denne nettsiden vise veien? Jeg har sett noen fine sjekklister hos dere. Kan det lages en sjekkliste til hjelp for oss?


Les mer

Tørr luft. Parkett. Luftfukter?

Spørsmål 5. februar 2007

Hei, vi har et nytt bygg (flyttet inn des 2005) som har fått målt RF til 20,9% pga klage på parkett.

Huset vårt er bygd ved kysten i Balsfjord kommune i Troms. Vi har vedfyring som hovedvarme kilde, og balansert ventilasjonsanlegg som holder 22 grader. Vi fikk vite at det var alt for tørt til parketten, noe som medførte at den ble ødelagt (den ville ikke gå tilbake ved økt RF) ref produsent. Vi vurderer å kjøpe luftfukter med tanke på bedre inneklima, men har hørt både og angående luftfukter? Vi har 2 barn på 4 og 2 år, og tenker på om de kan ta noen form for skade med sånn vi har det nå, eller ved kjøp av luftfukter?


Les mer

Kondensproblemer i ny bolig. Rettigheter?

Vi flyttet inn i et nytt hus  desember 2005. Vi har nå mye dugg (kondens) på alle vinduer i boligen på vinterstid. Ser også tendenser til svarte prikker og felt på noen av dem. Alle luftespalter i vinduene står åpne hele året rundt; det er ikke andre ventiler i huset. På badet6 bruker vi vifte til utlufting ved dusj og lignende. Huset er meget godt isolert, og vi bruker kun fyring med ved i stuen. Da huset er lite (98 m2) og alle dører står åpne, kan vi ikke ha mer varme på. Innetemp når vi står opp ligger på +18-20o ved 20 minusgrader ute og da har vi ikke fyrt om natten. Vi skal nå ha 1-års befaring på huset og lurer på hva vi har av rettigheter i forhold til dette? Vi har en sønn som er plaget med luftveisinfeksjoner og bruker også inhalator ofte da han er blitt mye plaget etter at vi flyttet inn. Råd om hva som kan hjelpe oss?

 


Les mer

Fuktskader og muggsoppvekst i OBOSleilighet

For en måned siden klaget jeg over at vinduene mine dugget og at det hadde oppstått noe grønt/blått nederst og rundt vinduene. Jeg fikk en snekker på befaring av styret som konkluderte med at det var muggsopp på vinduene.Uken etter støvsugde jeg bak nattkommoden min på soverommet og ble forskrekket over å se at hele veggen bak kommoden hadde en grønnaktig farge med sorte prikker. Igjen ble dette informert til styret og snekkeren konkluderte med at dette var muggsopp.De siste dagene har vi gjennomgått leiligheten og funnet ut av nesten alle veggene er skadet av muggsopp.Jeg har to små barn, en på 3 år og en på 4 måneder. Den minste har begynt å hoste kraftig samt at vi har oppdaget at det piper i brystet på den aller minste. Jeg har i dag bestemt at barna må flytte ut av leiligheten til skadene er reparert. Hvilke rettigheter har jeg? Hvor skal vi bo mens leiligheten er full av muggsopp?

 


Les mer

Tresåpebehandling og inneklimaproblemer

Vi har et stort problem: Vi har behandla nesten alle rom i huset med trelut og tresåpe på furupanel som på vegger og tak. Vi var nøye med å forhøre oss med leverandøren (Firma XXX) om at dette ikke skulle være noe problem for inneklimaet og for folk med astma/allergi å bruke dette. (Senere når vi klager sier de at tresåpa vil gasse i flere år til butikken der vi har kjøpt dette).No er det gått 1 og ¾ år siden panelet ble satt opp og ca 14-17 måneder siden veggene ble behandla i henhold til oppskrifta fra XXX. Så vi har lufta temmelig lenge. Når vi har på varmen gasser veggene så mye at vi må lufte gjennom vinduene og vi har hittil bare sovet 3-4 døgn i huset så langt. Kona får hodepine og klarer ikke å oppholde seg der uten mye gjennomlufting. Dvs at det i praksis er ikke mulig å bo der for oss.


Les mer

Informasjon til barnehagen om allergisk barn?

Jeg spurte legen hvordan vi skulle forholde oss i barnehagen i og med at det er barn der som har dyr hjemme, i hvert fall katt, hund og hest. Emil har testet positivt på hund og katt (svakt) og hest (stort utslag på blodprøve). Har dere noen gode råd i denne forbindelse? Jeg vil ikke være unødvendig streng overfor de andre barna i barnehagen, men samtidig synes jeg det er viktig å forebygge for å unngå at Emil blir verre.


Les mer

Spørsmål om SVOC (egentlig svertestøv)

Vi har en enebolig som er veldig utsatt for SVOC. Vi har sendt prøver til laboratoriet som fant ut at det var rik forekomst av sotpartikler i huset, kalt SVOC, men vi vet ikke hvordan vi skal angripe saken. Trenger hjelp og råd til å få hjelp med problemet, evt. hvem som kan hjelpe

oss eller si hva vi må gjøre.


Les mer

Røyklukt fra naboleiligheter

Vi er en familie på 4.  Far, Kristoffer på 3 år og Markus på 1 år er alle atopikere. Guttene har heldigvis ikke utviklet astma enda, og plages enholdsvis av hissig dermatitt og ulike matallergier. For tiden bor vi i en høyblokk i Bergen Sør. Vi er klar over at ved å bo så tett innpå andre mennesker, kan vi ikke unngå totalt deres vaner og uvaner. Vi har en altan på ca 15kvadrat som ikke kan brukes når naboene er ute og røyker. Det er irriterende, men likevel noe vi opplever vi må akseptere. Det som er verre er at det virker som det "siver røyk fra veggene". Sprekker? Elektriske kanaler? Annet? Det har vært så gale i vinter at når vi har åpnet kjøleskapsdøren "slår" røyken mot en. Det er av en slik karakter at jeg som ikke har sensible luftveier/slimhinner, opplever at det svir i øyne og får en ekkel smak i munnen. Pga dette har vi valgt å kjøpe nytt hus, men det er ikke ferdg bygget før juni 07. Vi har derfor tenkt på om det er måter vi kan finne ut/måle hvor denne røyken tar veien fra naboene og inn til oss. Vet dere noe om det? Det er et bygg fra medio 60-tallet. Jmf vår kontrakt med borettslaget er vi ansvarlig for det vanlige vedlikeholdet av leiligheten, mens borettslaget står ansvarlig for bygningsmessige forhold. Det ville derfor vært fint å finne ut hva vi selv kan gjøre og hva vi kan be borettslaget utbedre, og at det var konkretisert gjennom en eller annen form for objektiv, upartisk, måling.


Les mer

Oppslag om allergi og dyrehold. Ikke sant for alle!

I oppslaget: "Allergi, astma - og dyr hjemme" står det: "Dyr hjemme kan være bra, men ikke ved allergi og/eller astma osv". Dette er ikke helt sant! Jeg er 60 år har hatt astma i minst 55 år. Hunder har jeg hatt i minst sammenhengende 25 år.  Har også legeattester hvor det står: "at jeg har astma og derfor skal ha hund fordi det er bra for min helse." Dette vet jeg virker godt fordi jeg har blir bedre ved å ha hund.

  

 

 

 

 

 


Les mer

Plutselig allergi i familien!?

Spørsmål til NFBIB:Vi er en familie på 6, foreldre og fire barn 17, 15, 12 og  6 år gamle. Ingen av oss foreldre har hatt noen allergiske sykdommer, og trodde det var trygt å skaffe oss en hund. Barna maste så mye om det, og vi hadde også lyst på et kjæledyr. Men nå, etter et års tid har attpåklatten på 6 år  fått neseplager og astma, som legen sier skyldes allergi mot hunden etter at tester på det slår ut ganske kraftig. Vi trodde dette var arvelig, men det er kanskje også noe annet, og som  vi har gjort galt? Vi har spurt fastlegen vår om gutten kan bli vaksinert mot hund så vi kan beholde den, men hun har frarådet dette. Hun sier at vi må kvitte oss med hunden, men det vil være veldig sårt for oss alle og særlig for minstemann. Hva bør vi gjøre?


Les mer

Kondens på soverom. Ansvarsforhold?

Min kone og jeg bor i en 2 roms borettslags leilighet. I sommer satte vi opp et klesskap mot en yttervegg.Ved en tilfeldighet oppdaget jeg nå at tapeten bak skapet var fuktig og full av hvitt skumlignende stoff, grønne muggflekker og sorte soppflekker (antar jeg). Tapeten er gjennomvåt og "vablete". Mitt spørsmål er hvordan er ansvarsforholdet ved slike fuktskader? Er det sannsynlig at det er konstruksjonsfeil som forårsaker fukt utviklingen tror du?


Les mer

Renholdskrav i institusjoner med mye søl?

Jeg jobber som vikar/assistent i helsevesen med funksjonshemmede.

Det er en bygning med leiligheter og fellesarealer.

Det er ikke blitt vasket rundt, ihvertfall ikke i fellesarealer, på mange

år. Og jeg synes at det er litt ekkelt fordi det skjer av og til "ulykker"

med urin og avføring; også spytt kan bli smurt hit og dit. Som oftest

vaskes bare gulvet i leilighetene og der hvor det er synlig at det er "søl".

Det kommer vel bakterier overalt enda vi ikke kan se det? Jeg personlig er

veldig redd for disse bakteriene. Har hørt at man kan bli syk av disse "do" -

bakteriene? Hva slags bakterier er disse og hvor viktig er rengjøringen?

Begynner å få virkelig basilleskrekk, men det har ikke hjulpet å prate om

dette emnet til personen som har ansvaret for hms


Les mer

Inneklima for gravid og nyfødt?

I fjor flyttet vi inn i ei ny leilighet, i går hadde vi ettårsbefaring i leiligheten og det er mye som skal fikses på. Det skal bl.a. tapetseres om i alle rom, males og fikses på baderomsfliser ol.Entreprenøren sier at han ikke skal begynne med arbeidet før november 2005. Det er et problem fordi jeg har termin 11.desember 2005 og jeg har hørt at det hverken er sunt for gravide eller nyfødte å bo i hus som skal pusses opp pga løsemiddelskader og støv.

Hva anbefaler dere? Hvor lenge må vi vente før jeg,samboeren min og babyen kan flytte inn i leiligheten vår igjen?


Les mer

Muggsoppsporer. Tiltak?

Spørsmål om tiltak mot soppsporer.

(27. juli 2005)

Vi er et småbarns familie som flyttet til et rekkehus for c.a. 2 år siden. Tidligere i år ble det oppdaget muggsopp på hjørnene og en skap på et av de soverommene, og vi var nødt til å flytte til et annet mindre soverom. Det ble nylig gjort en undersøkelse på ytterveggen og ingen feil ble funnet der, dermed var årsaken mest sannsynlig kondens inne i rommet. Nå driver vi å pusser opp rommet for å kunne flytte tilbake igjen.

 

Etter å ha revet bort tapeten, fant vi store mengder av sorte soppsporer på veggplaten. Borrettslagsperson mener at soppene er allerede døde, dermed ikke noe farlig. Men jeg mener å ha lest et sted om soppsporer at de er 'frø' til muggsopp, dermed må de fjernes helt fra alle infisert materialer. Skal vi fjerne soppsporer, evt. skifte ut veggplaten før vi legger på ny tapet?


Les mer

Skoleventilasjon og pollenallergi

Spørsmål: Moderne, såkalt hybrid ventilasjon, er svært aktuelt for tiden og her i distriktet bygges alle nye skolebygg med denne typen ventilasjon. Leverandør av systemet hevder at for allergikere er det bedre at luften ikke filtreres fordi filtrene i de balanserte anleggene fører til at pollen knuses, og at enda mindre og dermed mer allergene partikler vil passere filtrene. Jeg har etterspurt dokumentasjon på disse påstandene, men ikke fått noe.

SVAR: Helt feil!


Les mer

Luftfukter?

Spørsmål om bruk av luftfukter hos familie i nytt hus og følelse av tørr luft ved relativ luftfuktighet ( RF) målt til ca 30% med hårhygrometer.


Les mer

Muggsoppvekst i skolebygning. Farlig?

Spørsmål om hvor farlig muggsoppvekst i skolebygnijngen kan være for elever og lærere


Les mer

Related Links