Plutselig allergi i familien!? |
|
|
Spørsmål til NFBIB:
(8. april 2006)
Vi er en familie på 6, foreldre og fire barn 17, 15, 12 og 6 år gamle. Ingen av oss foreldre har hatt noen allergiske sykdommer, og trodde det var trygt å skaffe oss en hund. Barna maste så mye om det, og vi hadde også lyst på et kjæledyr.
Men nå, etter et års tid har attpåklatten på 6 år plutselig fått neseplager og astma, som legen sier skyldes allergi mot hunden etter at tester på det slår ut ganske kraftig. Vi trodde dette var arvelig, men det er kanskje også noe annet og som vi har gjort galt? Vi har spurt fastlegen vår om gutten kan bli vaksinert mot hund så vi kan beholde den, men hun har frarådet dette. Hun sier at vi må kvitte oss med hunden, men det vil være veldig sårt for oss alle og særlig for minstemann. Hva bør vi gjøre?
SVAR
(8. april 2006)
Fastlegen har helt rett: barnet blir neppe noe bedre hvis dere beholder hunden, og allergivaksinering bør ikke forsøkes for å beholde den.
Nye tilfeller av atopisk allergi og/eller astma bryter frem i mange " intetanende" familier. Noe av dette kunne nok vært unngått hvis flere hadde tenkt gjennom om det forelå noen risiko. Slik risiko kan foreligge hvis noen i foreldrenes slekt har eller har hatt en atopisk sykdom som atopisk eksem, høysnue, eller astma med eller uten allergi. Dette er arvelige reaksjonsmåter, og genene for dette kan dukke opp i neste slektsledd eller vise seg i en annen gren av familien (for eksempel hos en fetter eller kusine). Støv fra hunder og andre dyr hører til de mest potente ("sinteste") allergenkilder. Derfor er det slett ikke uvanlig at et barn i en tilsynelatende "ikke-allergisk" familie blir allergisk eller får astma etter at familien har skaffet seg hund eller katt.
Dette gjelder mange!
Allergier øker, og astma øker så mye i vår tid at svært mange av oss bør tenke gjennom om vi selv eller barna våre kan bli rammet. Derfor tar nettsiden vår opp akkurat dette temaet: Allergi, astma og dyr i familien.
Men det er ikke bare genene og allergenkontaktene (eksponering) som bestemmer. Gjennomslagskraften av arveligheten kan økes (eller reduseres) av mange andre forhold. Dette er belyst i www.allergiviten.no i dokumenter som du finner der med søkeordene Allergiforebygging og Astmaforebygging.
(Sist oppdatert 8. april 2006)
Til toppen
|