NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Antihistaminer under graviditet
  Epidemi av legionærsyke
  Lukt, duft og luktstoffer.
  Psykososialt miljø og helse
  Estetisk miljø og helse
  Mekanisk miljø og helse
  Støy/akustikk og helse
  Lys, stråling og helse
  Innetemperatur og helse
  Unge og røyking. En samtale
  Inneklimarelatert sykdom
  Sykdommer
  Allergi og intoleranser
  Astma og andre luftveissykdommer
  Inneklimarelatert sykdom. Inneklimasyke
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skole
  Spørsmål og svar
    
 

   NFBIB
   Postboks 89
   7541 KLÆBU
   © bilder, illustr.


Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Unge og røyking. En samtale
 

Røyking hos unge. En samtale

 

Vi i www.innemiljo.net har etterspurt tanker om hvordan man kan få gutter og jenter til å la være å røyke.

 

Det er kommet inn noen gode kommentarer til dette, og også gode spørsmål både fra røykere og ikke-røykere - både i e-post og vanlige brev.

 

Dette har vi valgt å redigere inn som en samtale mellom innsenderne, som vi her presenterer som A,  B og C, og med faglige kommentarer fra NFBIB.

Etter hvert som det kommer flere innspill, vil denne samtalen fortsette.

 

A er en jente på 17 år som ikke røyker,

B er en jente på 17 år som begynte å røyke for to år siden. Hun forsøkte å slutte for et år siden, men sprakk igjen etter 4-5 måneder og røyker nå 3-6 sigaretter daglig.

C er en gutt på 17 år som har røykt i to år og tar  4-5 sigaretter daglig, og mer på fest.

NFBIB har fagkunnskap (og ingen i NFBIB røyker)

 

NFBIB: Alle vet at røyking er skadelig og kan straffe seg med alvorlige sykdommer som lungekreft, invalidiserende og drepende røykelunge (KOLS), hjertekrampe, hjerteinfarkt og hjertedød, nedsatt blodforsyning til beina med fare for amputasjon, fosterdød, fosterskade  og krybbedød m.v. Helsekampanjen som drives nå, viser jo fæle resultater av røyking.

 

Hvorfor røyker B og C likevel?

 

C: Det er vel ingen unge gutter og jenter som lar være å røyke fordi de kan risikere å bli sjuke når de er havnet på gamlehjem!

 

A: Jo jeg! Jeg vet at du kan bli dårlig ganske tidlig. Onkelen min døde av hjerteinfarkt da han var et parogførti. Da var barna hans bare 2 og 5 år gamle. Det var fælt, og alle skjønte at det var røykens skyld.

 

B: Ja, jeg prøvde å slutte i fjor fordi jeg har hørt så mye om røykesykdommer som kommer ganske tidlig. Det er flere av vennene til fatter’n og mutter’n som har måttet slutte å røyke på grunn av angina eller astmahoste. Men jeg sprakk etter noen måneder fordi han som var kjæresten min den gangen, røykte. Jeg ble så sugen på røyk når jeg kjente lukta.

 

A: Det var kanskje fordi røykingen allerede hadde gjort deg til en slags slave av nikotin.

 

NFBIB:  Nikotin fører til avhengighet på samme måten som for eksempel heroin. Det ser ut til å være store forskjeller på hvor sterk den avhengigheten blir, kanskje det er noe genetisk i det. Mange synes det er ganske lett å slutte å røyke, men omtrent like mange føler seg som slaver og sliter ganske mye med forsøk på å slutte. Men ofte teller også et visst sosialt press - fra kjærester og venner som røyker.

 

B; For meg var det nok begge deler. Når jeg ikke røykte selv, var det som om jeg var litt utafor på en måte.

 

C: Ja, det var nok derfor jeg begynte; det hørte liksom med. Jeg begynte å røyke for to år siden. Da følte jeg meg veldig usikker på meg selv i forhold til de andre i gjengen, og da hjalp det å være blant de karslige som røykte.

 

A: Gutter er mye mer barnslige enn oss jenter, dummere på et vis. Det er vel derfor de begynner på noe så dumt som å røyke - eller bruke snus som er helt pyton. Og så begynner jenter å røyke fordi den gutten som de vil være sammen med,  røyker. Slik som B sa.

 

C: Jeg røyker fordi det er godt og gjør godt!

 

B: De første gangene smakte det motbydelig, så det var ikke det at det smakte no’ godt som fikk deg til å røyke! Det var de andre guttene!

 

NFBIB:  Det er tydelig at røyking gir en slags status blant barn, at det er litt kult å røyke.

 

A: Nettopp ja: barn!  Det er typisk barnslig, typisk for gutter! Og fordi jenter vanligvis er sammen med gutter som er litt eldre enn dem, blir det til at jenter begynner å røyke ganske tidlig, kanskje enda tidligere enn guttene.

 

B: Den kjæresten jeg har nå, røyker ikke. Han prøver å få meg til å slutte, og jeg tror jeg vil prøve å kutte ut helt. Han sier det smaker røyk av meg når vi kliner, og det liker han ikke.

 

Røykekyss

 

A: Det lukter jo av hele deg også, både av pusten og ellers. Du tror kanskje du kan skjule det med parfyme, men det holder ikke. Går nikotinen ut i svetten, tro?

 

NFBIB: Røykere får en egen, litt kvalm kroppslukt, men det skyldes nok ikke nikotinen. Nikotin er bare en av omtrent 4000 kjemiske stoffer i sigarettrøyk, og  det er nok noen av de som gir de ubehagelige luktene hos røykere. Og som kan skade helsen både ved aktiv og passiv røyking.

 

C: Det å slutte tror jeg ikke er noe problem for meg.  Jeg kunne slutte i dag, hvis jeg ville, men jeg vil ikke. Det er både godt og kult å røyke.

 

B: Det synes ikke kjæresten min.

Forresten, du skal ikke være så sikker på at det er  så lett for deg å slutte. Det vet du ikke før du forsøker. Jeg trodde også det var lett, og det hadde vel gått bedre hvis vennene minne hadde hjulpet meg mens jeg forsøkte. Jeg sprakk, enda jeg godt merket at jeg kom i bedre form i de månedene jeg ikke røykte. Mye bedre pust i gymmen på skolen, for eksempel.

 

A: Dere kan jo fort komme i en situasjon hvor dere føler at dere må slutte. Du C, for eksempel, kan kanskje komme til å merke litt vondt i hjertet når du anstrenger deg, eller du kan  få en snev av astma.

 

B: Jeg vil jo ha barn når jeg blir voksen, kanskje om ti til femten år. Da vil jeg slutte når jeg blir gravid, helt sikkert.

 

NFBIB: Ja, røyking under svangerskap betyr stor risiko for fostret. Nikotin og alle de andre mer eller mindre giftige kjemiske stoffene som moren puster inn, går inn i blodet fra lungene, og det blodet går gjennom navlestrenget til fostret. Når moren røyker en sigarett, røyker det lille fostret hele sigaretten sammen med henne. Vi vet om en masse skader som det kan gi.

 

Røykefoster

 

C: Fytterakkern, det visste jeg ikke. Da er det viktig at jenter ikke røyker. Men vi gutter kan jo fortsette som før.

 

A: Tja. For det første må jo pappaen til barnet være lojal og hjelpe moren som bærer barnet. For det andre så virker vel passiv røyking på samme måten for fostret. Det moren puster inn, går også til barnet. Typisk gutter at de ikke tar ansvar!

 

Dessuten, B. Når du blir gravid, vet du det jo ikke selv før det er gått et par måneder.  Hvis du røyker helt til du vet at du er gravid, får jo barnet ditt i seg en masse gift fra røyken når det er aller viktigst i starten av utviklingen!

 

NFBIB:  Kvinner som røyker, aborterer hyppigere enn andre og får oftere dødfødte barn og barn med misdannelser.

 

B: Kanskje jeg skal slutte nå. Da blir kjæresten min glad, og da blir det lettere for meg å stumpe røyken helt.

 

C: Ikke hvis du legger på deg og blir tjukk!

 

B: Det går vel an å holde vekten selv om jeg slutter å røyke. Se på A, hun er da slank nok! Forresten, når pusten blir bedre, blir det morsommere å mosjonere, og det hjelper jo også på vekten!

 

A: Bravo! Bravo! Forresten har jeg lest et sted at røyking nok demper matlysten, men at den gjør at det fettet som er naturlig å ha,  legger seg for mye på hoftene og rompa.  Jeg ser det for meg: røykende jenter med rynker i fjeset som lukter vondt og har slaskerompe.

 

NFBIB: Så, så! Det der er vel ikke vitenskapelig bevist. Men det er vist at røyking virker skadelig på huden. Det fører til at de som røyker, får rynker tidligere enn andre, og det er ofte tydeligst i ansiktet.  

 

A: Ja vel, rynkete jenter som lukter vondt og har slaskerumpe. Dessuten får de som røyker, styggere tenner.

 

C: De jentene som jeg kjenner og som røyker, er like lekre som de andre.

 

A: Bare vent og se!

 

C: Røykfrie utesteder er et dårlig påfunn. Det er sikkert ikke sunt å stå ute i kulde og snøføyk og nisuge på røyken sammen med eksos og annen dritt.

 

 

B: Nå som det blir røykfritt på utestedene, blir det vel lettere å slutte. Jeg lurer på om jeg må bruke nikotin tyggegummi eller noe sånt for å dempe suget etter røyk den første tiden.

 

C: Prøv med snus eller skrå i stedet, da vel!

 

A & B: Blæh! Så guffent!

 

A: Jeg skjønner ikke at dere har råd til all den røyken, jeg. Hvis du slutter B, kan du kjøpe deg mye lekkert for det du sparer.

pengerpengerpengerpenger

 

 

Related Links